강남주 교수
Nam Joo Kang
- 02-2164-4830
- njkang@catholic.ac.kr
- 다솔관 D714
연구분야
생명공학
연구키워드
바이오식의약소재(암/염증예방)
마이크로바이옴
장모사공배양
기능유전체
교수소개
강남주 교수는 서울대학교에서 식품생명공학 박사학위를 취득했으며, 미국 미네소타대학교에서 박사후연구를 수행하였다. 현재는 가톨릭대학교 생명공학과 교수로 재직 중이다. 앞서 경북대학교 생명식품공학전공에서 교수로 재직하며, 천연물 소재, 생명과학, 응용미생물 분야의 융합 연구 및 교육을 다년간 수행하였다. BK21 창의인재양성사업, 글로컬 인재양성사업단 등 주요 국책사업에 참여하며 교육, 연구 양면에서 다양한 경험을 축적하였다. 주요 연구 분야는 "기능유전체 기반의 바이오헬스케어"이며, 그 세부 내용으로는 ▲장내 미생물-숙주세포 상호작용 모델(HoxBan)을 활용한 염증성 장질환 및 대장암 완화 연구, ▲장염 완화, 대장암 억제, 피부노화 개선 등을 목표로 하는 식이성 천연물 유래 기능성 소재 개발, ▲피부 건강 개선을 위한 고부가가치 바이오소재 발굴 등이 있다. 특히, 인간 대장의 생리적 환경을 모사한 HoxBan 공배양 시스템을 통해 질환의 병태생리를 규명하고, 기능성 식의약 소재의 효과를 정량적·분자적으로 평가할 수 있는 실용적 연구 플랫폼을 구축하여 다양한 질환 모델에 적용하고 있다. 현재, “대장암에서 장내 미각 수용체(TAS2R5)의 역할 규명” 과제를 수행하고 있으며, 장내 감각수용체 기반 기능성 소재의 작용기전을 분석하고 있다. 또한 아모레퍼시픽, CJ제일제당 등과의 협업을 통해 산업적 응용 연구도 활발히 진행하고 있다.
Professor Nam Joo Kang received her Ph.D. in Food Biotechnology from Seoul National University and completed postdoctoral training at the University of Minnesota. She is currently a professor in the Department of Biotechnology at The Catholic University of Korea. Previously, she served as a faculty member at Kyungpook National University, where she conducted interdisciplinary research in natural product chemistry, molecular biology, and applied microbiology. Through involvement in programs such as BK21 and the Glocal Talent Training Project, she gained extensive experience in biotechnology education and research leadership. Her work focuses on functional genomics-based bio-healthcare, particularly on host–microbiota interactions and the development of dietary natural product-derived functional ingredients. A core achievement is the establishment of the HoxBan co-culture system, an in vitro model simulating the human colon’s aerobic–anaerobic interface. This platform enables the investigation of disease mechanisms in inflammatory bowel disease and colorectal cancer, as well as the evaluation of therapeutic effects of bioactive compounds. Currently leading a national project on TAS2R5 in colorectal cancer, she explores gut chemosensory signaling and its role in tumor progression. She collaborates with industry to translate research into functional health materials.
최종학력
2008.02.28 | 서울대학교 | 농생명공학부 | 농학박사
연구실적
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2023.06
| 교신저자
| MARINE DRUGS, 제21권 6호
Production of Ethyl-agarobioside, a Novel Skin Moisturizer, by Mimicking the Alcoholysis from the Japanese Sake-Brewing Process -
2021.08
| 교신저자
| JOURNAL OF NUTRITIONAL BIOCHEMISTRY, 제10권 8호
Acetylated Resveratrol and Oxyresveratrol Suppress UVB-Induced MMP-1 Expression in Human Dermal Fibroblasts -
2021.04
| 공동저자
| MARINE DRUGS, 제19권 4호
In Vitro Prebiotic and Anti-Colon Cancer Activities of Agar-Derived Sugars from Red Seaweeds -
2020.01
| 제1저자
| CRITICAL REVIEWS IN ENVIRONMENTAL SCIENCE AND TECHNOLOGY
New approaches towards the discovery and evaluation of bioactive peptides from natural resources
www.njkanglab.com